Annons
Annons

Världens mest exklusiva mode


 

Nej, jag är absolut inte klar med Paris ännu, faktiskt inte på långa vägar! Måste ju dela med mig av bilder från visningen också. Ni är några som frågat vad som skiljer en haute couture-kollektion från en prêt-à-porter-kollektion (alltså plagg och accessoarer vi kan köpa i butik). Så här kommer en förkortad förklaring.

Annons

Först och främst, blanda inte ihop couture med haute couture. Couture används ofta i sammanhang där exempelvis en brudklänning är sydd för hand. Men det räcker inte långa vägar med ”bara” ett fint hantverk för att kunna klassa sitt modehus som haute couture. Haute Couture skulle kunna översättas till högsta graden av sömnadskonst och ett haute couture-hus måste uppfylla en hel lång och specifierad kravlista, utsedd av Chambre syndicale de la Haute Couture. Bland annat så måste du ha minst en ateljé belägen i Paris med tjugo eller fler heltidsanställda. Du ska visa upp en kollektion som består av både dag- och aftonplagg, minst tjugofem looks, två gånger per år under haute couture-veckorna i januari och juli. Varje plagg tillverkas helt för hand från början till slut av ateljéns sömmerskor i de mest exklusiva material. Det finns bara ett exemplar av varje plagg, eller det är i varje fall vad som sägs. Jag tror nog att det tillverkas fler men kunden sätter ju ofta sin egen prägel efter eget behov – längre ärm, kortare kjol och så vidare. Så på så vis kan man ju säga att varje plagg blir unikt ändå. Som kund får du vara beredd på att göra ett antal ”fittings” då plaggen skräddarsys helt för dig. Jag har mött flera haute couture-fantaster genom åren som är beredda att betala många hundratusentals kronor för ett enda plagg. De beskriver sig som ”samlare” som handlar haute couture precis som man handlar konst. Jag minns särskilt en kvinna jag mötte på ett mode-event i Italien – hon berättade att hon bar haute couture till frukost. Låter det inte helt underbart (och alldeles, alldeles vansinnigt)?

Min favorit på Chanels visning då? Fick jag ”bara” välja ett plagg, skulle jag satsa på den dubbelknäppta tweed jackan med rundade former på bilden ovan. Jag säger bara, lägg märke till detaljerna, som den paljettbroderade kragen och manschetterna. Precis som den excentriska kvinnan som bar haute couture till frukost så skulle jag satsa på ett fantastiska plagg som man faktiskt kunde bära ”nästan” jämt, och nej, pris per användning är ju inget man direkt kan dra till med i det här läget…

Ikoniska Chanel-tweeden dominerade kollektionen. Även om man inte kan köpa dessa plagg kan man ju inspireras. Spana in kjollängden och snörkängorna – två stora trender i höst.

Älskar att hattarna matchar kläderna! Min utmaning till er – våga bära hatt!

Lårhöga stövlar i lack och läder stylades till både dag- och aftonkreationer.

Åh, är dessa klänningar inte helt magiska? Fjädrar var ett återkommande inslag i kollektionen, här är det Lemarié som bistår med sitt hantverk. En Métier D’Art-partner till Chanel sedan 1996, ett företag som inte bara arbetar med Chanel utan även de andra hature couture-husen. För det finns specialiserade företag vars ateljéer inriktad sig på en typ av produkt. Ett hus som bara gör skor, ett annat knappar ett tredje broderier och så vidare. Företag som hade varit tvungna att stänga igen om inte Chanel inlett ett partnerskap och därmed räddat ett hantverkskunnande som annars riskerat att dö ut.

Maison Lemarié arbetar inte bara med fjädrar utan de tillverkar även den ikonsika Chanel-kamelian som ju blivit något av en symbol för modehuset.

Varje liten paljett är broderad för hand…Hur många timmar tror ni det har tagit?

Min favorit bland aftonklänningarna i en ikonisk färgkombination. Jag älskar kjolens a-linjeformade siluett med bedårande tyllkjol som tittar fram undertill i kombination med coola lackboots. Att inspireras av: svart och vitt är ALLTID rätt på fest. Investera i en paljettjacka – den perfekta partyjackan.

Look nummer 64. Den pampiga finalen som alltid är en brudlook. Skulle bra gärna vilja veta hur många meter tyg som gått åt här och hur lång tid det tagit att tillverka de vackra blomsterapplikationerna.

(0)
(0)
1 kommentar | Translate
 

Annons
Annons


Laddar