I samarbete med Green & Black's Nu ska jag få skriva om en något som faktiskt skulle kunna liknas vid en livslång kärlek, nämligen choklad. För om det är något jag alltid unnar mig, gärna mer än mindre, är det några bitar choklad. Jo, faktiskt nästan varje dag. Till mötet, till kaffet, på kvällskvisten när energin sviker, eller bara när jag behöver bli lite lyckligare. Alla som känner mig, känner också till detta choklad-behov. Och min smak har definitivt "mognat" med åren. Mörk choklad kom in i mitt liv i 20-års åldern, och jag har delvis Green & Black's mörka choklad att tacka för det. Men det var inte förrän jag fick förfrågan om detta samarbete som jag satte mig in i Green & Black's historia. Något som förenar alla framgångsrika entreprenörer är passion, driv och känslan för att identifiera ett behov. Green & Black's grundare, paret Craig Sams och Jo Fairley, startade företaget på Portobello Road i London 1991 med idén om att skapa ett ekologiskt chokladvarumärke som tillverkade lyxig premiumchoklad för chokladälskare. Och namnet symboliserar grundstenarna i företaget, "Green" för den etiskt producerade kakaon och "Black" för den höga kvaliteten och rika chokladsmaken. Idag har företaget blivit ett globalt fenomen, med nya ägare, men med grundvärderingar och DNA i behåll. Dessutom som den koncept-nörd jag är är det inte svårt att falla för den snygga men enkla paketeringen - säkra färgval som poppar i chokladhyllan. Jag minns så väl att detta blev den perfekta gå-bort-presenten när jag bodde i New York. Och det är den ju fortfarande, välj ut några favoriter och knyt en rosett runt. En present jag i varje fall skulle bli riktigt glad för. Men det är ju inte bara paketeringen de lyckats med. Green & Black's smak "Maya Gold", var den första chokladen i Storbritannien att 1994 få certifikatet från Fairtrade Foundation. Märkningen innebär att produkten i fråga uppfyller de olika Fairtrade-kriterierna med målet om att skapa bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda genom rättvis handel. Och på sikt även kunna få odlare att bestämma över något så avgörande som sin egen framtid. Min favoritsmak då? Svårt att välja bara en, men Green & Black´s 60% choklad med havssalt är svår att stå emot... Foto: Lisa Höök