Annons
Annons

Supergoda bullar


 

Största och definitivt den allra, allra viktigaste händelsen den här veckan var Electras sexårsdag! Vi firade henne i dagarna tre på förskolan, med familjen och med ett litet kalas för ett par kompisar här hemma igår. Och jag passade på att få göra något jag verkligen älskar, nämligen att baka bullar. Det är många saker jag inte är särskilt bra på i köket men baka bullar, det kan jag och bullbak är något som ”runs in the family” så att säga. Min mamma bakar världens godaste bullar, min mormor gjorde det likaså och jag är glad över att ha ärvt både receptet och bullpassionen.

Annons

Och det är egentligen inga konstigheter med mormors och mammas recept utan det handlar bara om några få detaljer som gör stor skillnad. För extra goda blir bullarna om man byter ut sockret mot vit sirap, använder kardemummakärnor som man stöter med en mortel istället för mald kardemumma,  låter degen få vara lite kladdig hellre än att hälla i allt mjöl och sist men absolut INTE minst – är generös med smör, socker och kanel när man väl bakar ut bullarna.

Ingredienser:

150 gram ekologiskt smör

En halv matsked kardemummakärnor (om man gillar kardemumma kör på en hel matsked)

5 dl ekologisk mjölk

1 dl ekologiskt strösocker eller vit sirap

1/2 tesked salt

50 gram jäst (för söta degar)

1 ekologiskt ägg

15 dl ekologiskt vetemjöl (men jag använder inte mer än 14 dl)

Ekologisk kanel

1 ekologiskt ägg + pärlsocker innan bullarna åker in i ugnen.

Smält smöret. Blanda mjölk, ägg, sirap eller socker, salt och den stötta kardemumman och häll i det smälta smöret. Låt det puttra tills det blir fingervarmt. Smula jästen och häll över degspadet, och slarva inte – se till att jästen är helt upplöst. Blanda sedan i mjölet, lite i taget och jobba degen tills den blir riktigt smidig däremot INTE för torr. Den får gärna vara lite, lite kladdig. Men tillräckligt smidig för att den ska kunna jäsa.

Lägg en kökshandduk över bunken och låt jäsa i ca 45-50 minuter. När den har jäst klart är det bara att baka ut degen och fylla den med din favoritfyllning. Vill du lyxa till det, riv lite mandelmassa över smöret, kanelen och sockret. Annars kör på de klassiska ingredienserna. När bullarna är fyllda, låt dem jäsa på plåten i 40 minuter, pensla på med ägg och häll över pärlsocker.

Normalstora bullar bakar jag i cirka sju till åtta minuter i 250 grader.

(0)
(0)
5 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar